Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Π. Νίκας «Βάζουμε τον πήχυ του έργου μας ακόμη ψηλότερα»

Image

ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ χθες για τον εν νέου υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα, στην εκδήλωση των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας», στην πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Ο κόσμος που παραβρέθηκε αρκετός και τα στελέχη του κόμματος στο πλευρό του. Από τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, αν και απών, έστειλε ένα θερμό μήνυμα στήριξής του, την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μ. Γιαννάκου, το νομάρχη Μεσσηνίας και υποψήφιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου Δ. Δράκο, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Σ. Παναγιωτόπουλο, τον υποψήφιο δήμαρχο Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλο, μέχρι και τα κομματικά στελέχη του νομού. Στο γαλάζιο πανηγύρι ήταν παρών και ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, αλλά και ο αναπληρωτής γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., τέως βουλευτής, Δημήτρης Σαμπαζιώτης.
Ο κ. Νίκας, στη χθεσινή εκδήλωση είχε και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό και ευχήθηκε «καλή δύναμη, καλό κουράγιο και πάντα επιτυχίες».

Η ομιλία του υποψήφιου δημάρχου δεν έκρυβε εκπλήξεις. Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Νίκας έδωσε μεγάλο βάρος στα πεπραγμένα της προηγούμενης 4ετίας, έργο που χαρακτήρισε ως «πρωτοποριακό» για τα δεδομένα της πόλης. Βεβαίως, δεν έλειψε η περιγραφή όσων θα γίνουν την επόμενη 4ετία, θητεία η οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό θα κινηθεί πάνω στις γραμμές της προηγούμενης.
Παράλληλα, φρόντισε να βρίσκεται και εντός κομματικού πλαισίου και πολιτικής, αναφερόμενος τόσο στις στρεβλώσεις του «Καλλικράτη» όσο και στα… δεινά που έφερε στη χώρα και ειδικότερα στην Αυτοδιοίκηση η πολιτική του Μνημονίου που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ομιλία Π. Νίκα
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Νίκα: «Γνωρίζετε όλοι σας πως στα 4 χρόνια της δημαρχοντίας μας άλλαξε η πόλη και ο Δήμος μας. Κέρδισε η Καλαμάτα σε ποιότητα και ελκυστικότητα και, μάλιστα, σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Μπορούμε και σας βλέπουμε κατάματα, γιατί τηρήσαμε με ευλάβεια το πρόγραμμα του 2006, επιλύσαμε σοβαρά προβλήματα και εργασθήκαμε ως ομάδα με σύμπνοια και ενότητα.
Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας στη ζωή μας και στην πόλη, αναπλάσαμε πεζόδρομους και πεζοδρόμια εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.
Σας θυμίζω τις αναπλάσεις σε Αριστομένους, Κροντήρη, Σιδηροδρομικού Σταθμού, Δαγρέ, Ιατροπούλου, Ψαράκια, Ανδρέα Σκιά, Ναυαρίνου. Θυμηθείτε πώς ήταν η παραλία και το κέντρο της πόλης, πριν από 4 χρόνια, και κάνετε τη σύγκριση.
Να αθροίσω στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας τα 64 χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης και τα 27 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης που κατασκευάσθηκαν.
Κατασκευάσαμε, επίσης, τον κεντρικό ποδηλατόδρομο της πόλης και φυτέψαμε πάνω από 2.500 πλατάνια και χιλιάδες άλλα δένδρα και θάμνους μέσα σε μία 4ετία.
Και η πολιτική της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής στην πόλη και το Δήμο, της βελτίωσης της ελκυστικότητας της περιοχής μας, θα συνεχιστεί και την επόμενη 4ετία.
Από το πρόγραμμα “Αστικές Αναπλάσεις” θα χρηματοδοτηθούν και θα αναπλασθούν, μέχρι το 2013, η κεντρική μας πλατεία, ο ποταμός Άρις, θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση του Ιστορικού μας Κέντρου, θα ανακατασκευασθεί το “Αχίλλειο”. Από προγράμματα του Δήμου θα γίνει ανάπλαση κεντρικών δρόμων και θα κατασκευασθούν πολλά χιλιόμετρα επιπλέον ποδηλατόδρομου.
Γρήγορα, εμείς και οι επισκέπτες μας, θα μπορούμε να πεζοπορούμε από το Κάστρο στο Ιστορικό Κέντρο, στην Αριστομένους, στο Πάρκο και την Παραλία, μέχρι το Filoxenia, ανεμπόδιστα και με πλήρη ασφάλεια.
Για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού προχωρήσαμε στην ελεγχόμενη στάθμευση, παλέψαμε και παλεύουμε με επιτυχία για τον έλεγχο των χώρων στάθμευσης στο Νέδοντα, διαπραγματευόμαστε το υπόγειο πάρκινγκ στα “Ουζάκια”, διπλασιάσαμε σε μια 4ετία τη φωτεινή σήμανση στην πόλη, διανοίξαμε δρόμους, με κυριότερη τη Β. Γεωργίου, ένας δρόμος κόστους πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, που αλλάζει τα κυκλοφοριακά δεδομένα στην πόλη.
Για την καθαριότητα, επισημαίνω πως είμαστε ο πρωταθλητής Δήμος στην ανακύκλωση, με επιβράβευση για την επίδοση, ύψους 150.000 ευρώ, που επιστρέφεται στην ανακύκλωση με τη χρηματοδότηση διαφημιστικής καμπάνιας και πολλών εκδηλώσεων.
Για τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων, που αποτελούν εθνικό όνειδος, αφού υπάρχουν και λειτουργούν πάνω από 250 χωματερές, εφαρμόζουμε το πιλοτικό πρόγραμμα του μηχανισμού SOYKOS – ROBOTS και στηρίζουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων, που θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα μέχρι το 2013.
Για τον πολιτισμό, τονίζω την κατάσταση διάλυσης που παραλάβαμε, με τους απλήρωτους υπαλλήλους και τις συνεχείς διαμαρτυρίες, την οποία μετατρέψαμε σε καλή λειτουργία με πληρωμένους υπαλλήλους, αποδοτική λειτουργία των σχολών και πολλαπλασιασμό των εκδηλώσεων. Και, μάλιστα, χωρίς κρατική χρηματοδότηση.
Υπενθυμίζω, επίσης, πως σε μια πόλη με 12.000 παιδιά και 80 εκπαιδευτήρια, η συντήρηση είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαμαρτυρίες, χάρη στο Δήμο και τα χιλιάδες ευρώ που έχουν διατεθεί στη συντήρηση.
Για τα παιδιά μας ανακατασκευάσαμε 2 γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα (Λουκαρέας – Σπερχογεία) και δημοπρατούμε τώρα το τρίτο στο Ασπρόχωμα. Για τα παιδιά μας κατασκευάσαμε πίστα ορεινής ποδηλασίας και προγραμματίζουμε την κατασκευή πίστας για το μηχανοκίνητο αθλητισμό στον παλιό σκουπιδότοπο, στα Γιαννιτσάνικα, που αρχίζει άμεσα η αποκατάστασή του.
Να επισημάνω τον αγώνα για την αναδιοργάνωση του Δήμου μας και συγκεκριμένα: Την εκχώρηση του χώρου του παλιού νοσοκομείου, αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, για το νέο Δημαρχείο. Τη δωρεάν μελέτη από τον καπετάν Βασίλη, αξίας 400.000 ευρώ, και τη δημοπράτηση του έργου εντός του Οκτωβρίου, ώστε οι 800 υπάλληλοι του Δήμου να στεγασθούν σε ένα κατάλληλο κτήριο, που θα δώσει αναζωογόνηση σ’ όλη τη Δυτική Καλαμάτα.
Το διπλογραφικό σύστημα, ο απολογισμός και ο ισολογισμός, η εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών, η ιστοσελίδα, η διαχειριστική επάρκεια και η μείωση στο μισό των Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων, είναι μερικές από τις επιδόσεις μας, που βελτίωσαν το επίπεδο λειτουργίας και απόδοσης του Δήμου.
Να προσθέσω, ακόμα, με υπερηφάνεια τις επιδόσεις μας στα κοινωνικά θέματα: Με την κατασκευή δύο νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών (Ανάληψη, Μπουλούκου), την κατασκευή του κτηρίου του 2ου ΚΑΠΗ, τη λειτουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού στη Βέργα, τη λειτουργία Δημοτικού Παντοπωλείου (στήριξη εκατοντάδων οικογενειών – εθελοντές) και Δημοτικού Ιατρείου (στήριξη εκατοντάδων φτωχών συνανθρώπων μας), την επέκταση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, τη μεταφορά ΑΜΕΑ με ειδικό όχημα και πολλά άλλα, που αποδεικνύουν πως είμαστε ένας Δήμος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Να επισημάνω, επίσης, την αξία και σημασία του εθελοντικού κινήματος για το Δήμο μας, αφού στους εκατοντάδες εθελοντές στηρίζεται το Δημοτικό Παντοπωλείο, η Πολιτική Προστασία, η Ανακύκλωση και η Καθαριότητα κρίσιμων χώρων της πόλης.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι το μεγάλο έργο μας απλώνεται σ’ όλη την έκταση της πόλης και του Δήμου. Στα Γιαννιτσάνικα, στην περιοχή Καλλιπατείρας, στη Βόρεια Γειτονιά, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στη Ράχη, στο Πέταλο και στα 13 δημοτικά μας διαμερίσματα.
Το Πρόγραμμα ΣΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ που αντιμετώπισε την απομόνωση των χωριών μας, τα 10 πυροσβεστικά οχήματα με την ασφάλεια που προσφέρουν, τα κτήρια που ανακατασκευάζονται, τα έργα ύδρευσης και άρδευσης, αποτελούν σπουδαία δείγματα μιας μεγάλης προσπάθειας που έγινε για όλους τους συνδημότες.
Αγωνιστήκαμε, λοιπόν, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά, με μια δημοτική αντιπολίτευση που συχνά έφθανε σε ακραίες συμπεριφορές και, μάλιστα, χωρίς λογική αιτία.
Δεν καμφθήκαμε, όμως, ούτε από τα προβλήματα, ούτε από την επιθετικότητα, ακόμα και τη συκοφαντία. Και αποδίδουμε στους δημότες μια πόλη σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή την οποία παραλάβαμε. Μια πόλη που όλοι διαπιστώνουν πως πολλά άλλαξαν προς το καλύτερο, μέσα σε λίγο χρόνο, και επαναλαμβάνω σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες.
Όλοι μας ζούμε, και ιδιαίτερα οι πιο φτωχοί και οι πιο αδύναμοι, σε οικονομική δυσκολία, που είναι το αποτέλεσμα κακών πολιτικών επιλογών μιας 30κονταετίας.
Μνημόνιο, “Καλλικράτης”, μείωση πόρων κατά 40%, στάση πληρωμών από το κράτος, φτώχεια, ανεργία, μισοτελειωμένα έργα, ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, αδιέξοδα κάθε μορφής χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία σήμερα.
Τονίζουμε, λοιπόν, πως ούτε το Μνημόνιο μπορεί να είναι ο εθνικός μας στόχος και πολύ περισσότερο η απάντηση στην κρίση, ούτε ο “Καλλικράτης” μπορεί να στεριώσει, γιατί καταργεί την Αυτοδιοίκηση στην ουσία της και είναι αποτέλεσμα επιβολής με οικονομικές επιδιώξεις, από μια Αυτοδιοίκηση που είναι μακράν η φτωχότερη στην Ευρώπη.
Είμαστε μια πόλη, ένας Δήμος που πλήττεται –ευτυχώς λιγότερο από άλλες περιοχές – από το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Η ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου και οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να μας δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία. Η πολιτική μας στο Δήμο θα είναι πολιτική ενότητας και συνεργασίας, μακριά από κομματισμούς και περιχαρακώσεις.
Τα προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουν χρώμα. Γι’ αυτό, ούτε ρωτήσαμε, ούτε ποτέ θα ρωτήσουμε για την ιδεολογία ή την κομματική προτίμηση του δημότη, που θα έχει την ανάγκη μας. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Θα είμαστε δίπλα στον πιο φτωχό και στον πιο λησμονημένο. Αυτό είναι το χρέος και η αποστολή μας. Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στην πόλη, το Δήμο και την πατρίδα».
Επίσης, ο κ. Νίκας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και μια σειρά υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή, για τη «σημαντική βοήθεια», όπως είπε, «που πρόσφεραν στην Καλαμάτα την προηγούμενη 4ετία».

Τέλος, στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την «απόσταση ασφαλείας» που τήρησε επιμελώς ο κ. Λαμπρόπουλος από την πρώτη σειρά των... επισήμων, αλλά και η οργή στο πρόσωπό του κατά τη διάρκεια της αποχώρησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου