Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η ακτινογραφία των έξι νέων Δήμων του Νομού

Image
Εν όψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου
Εκτός από το Δήμο Καλαμάτας, όπου μένει να ανακοινωθεί το πρόσωπο το οποίο θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, στους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει.
Το «Θ» προχωρά σήμερα στην «ακτινογραφία» των έξι νέων Δήμων της Μεσσηνίας, αποτιμά τα γεγονότα που διαμόρφωσαν το προεκλογικό πεδίο και εκτιμά τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η πολιτική επικαιρότητα μέχρι τις πρώτες κάλπες της 7ης Νοεμβρίου.
Προηγουμένως μια παρατήρηση.
Ο Γάλλος ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας Ernest Renan είχε πει περίπου ότι κάθε μέρα μας είναι αυτό που είναι εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο πρακτικά εφαρμόζουμε την πολιτική που αποφασίζουμε. Έτσι, επειδή και σε αυτές τις εκλογές το παιχνίδι θα κριθεί ανάμεσα στους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.), αυτά όπως… έστρωσαν θα κοιμηθούν.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Όταν ξεκίνησε, έστω και ανεπίσημα, η προεκλογική εκστρατεία στο Δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, για τους περισσότερους το ερώτημα δεν ήταν «ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ», αλλά «τι θα κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς με τον Παν. Νίκα». Τελικά, ο σημερινός δήμαρχος κατάφερε με διάφορες πρωτοβουλίες του να ρίξει… το τείχος που χώριζε τους δύο άνδρες και, ελλείψει ικανότερου αντιπάλου, αλλά και λόγω ικανοποιητικής δημαρχοντίας, να κερδίσει τη στήριξη του κόμματος για τις εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ, μετά την ανακοίνωση της μη συμμετοχής του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Δ. Αλευρά, παίχτηκε επί μακρόν το έργο «απελθέτω απ’ εμού το χρίσμα τούτο».
Σε όσους κι αν απευθύνθηκε το κυβερνών κόμμα, για διάφορους λόγους ο καθένας, επέστρεφαν πίσω τις προτάσεις. Κι αυτό συνέβαινε, διότι, ως γνωστόν, στην πολιτική, τα μυστικοσυμβούλια, που γίνονται πάντα μακριά από φώτα και κάμερες, είναι αυτά που επικρατούν τις περισσότερες φορές. Το παρασκήνιο είναι εκείνο που νέμεται και μοιράζει την εξουσία και στην προκειμένη περίπτωση, επειδή θεώρησε ότι αν επικρατούσαν τα διάφορα ονόματα που ακούγονταν, θα έχανε τα προνόμιά του, κατάφερε, για άλλη μια φορά, να δείξει με επιτυχία τις ικανότητές του .
Κι έτσι, το ΠΑΣΟΚ έφτασε εσχάτως στη λύση του νομαρχιακού συμβούλου Θ. Μπρεδήμα, τον οποίο περιμένουμε να ανακοινώσει και επίσημα το κόμμα τις επόμενες ημέρες ως υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, τα πράγματα ήταν εδώ και καιρό ξεκάθαρα. Η υποψηφιότητα του Ν. Διασάκου κρίνεται ως απόλυτα φυσιολογική, με δεδομένη τη δομή λειτουργίας του συγκεκριμένου κόμματος.
Αίσθηση προκάλεσε σε πολλούς η ανακοίνωση απόσυρσης – έστω και προσωρινά- από την τοπική πολιτική σκηνή του επικεφαλής της «Ανθρώπινης και Όμορφης Πόλης» Β. Κοσμόπουλου και του δημοτικού συμβούλου Π. Παπαμικρούλη.
Για τους περισσότερους στην πόλη, η συγκεκριμένη συγκυρία ήταν η καλύτερη για τον πρώτο να κερδίσει το στοίχημα που πρωτοέβαλε το 2002. Τα κριτήρια, όμως, με τα οποία πορεύεται ο καθένας είναι διαφορετικά, κι έτσι, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για το αντίθετο, ο Β. Κοσμόπουλος αποφάσισε να αγωνιά για το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου από τον… καναπέ του.
Στοίχημα για τους ίδιους αποτελεί τι θα κάνουν στις εκλογές οι παρατάξεις της «Πρωτοπορίας» με επικεφαλής τον Ν. Φωτέα και «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», με υποψήφιο δήμαρχο τον εκπαιδευτικό Σταμ. Μπεχράκη.
Σε περίπτωση που η δυσαρέσκεια των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι υπεύθυνοι του κόμματος το θέμα του υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας κρατήσει μέχρι τις κάλπες, δεν αποκλείεται ένας από τους δύο ή και οι δύο, να είναι, μαζί με το Ν. Διασάκο, οι ευχάριστες εκπλήξεις των εκλογών, με ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που τους δίνουν σήμερα οι διάφοροι… εκλογολόγοι.
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Η επιβολή από την ηγεσία του κόμματος του αντινομάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, κόντρα στον Κ. Σπυρόπουλο, ως υποψήφιου δημάρχου με τη στήριξη της Ν.Δ., «κέρδισε» αρκετό μέρος από το προεκλογικό ενδιαφέρον. Τελικά, ο πρώτος κέρδισε τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης, αλλά τα πράγματα παραμένουν ακόμα δύσκολα για τον ίδιο. Ο Κ. Σπυρόπουλος κρατά ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεών του στον «παλιό» Δήμο Μεσσήνης και θεωρεί ότι είναι ικανός να φτάσει μέχρι το δεύτερο γύρο.
Και το ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν πέρασε λίγα μέχρι να φτάσει στην υποψηφιότητα του Ν. Τζώρτζη. Αυτή την περίοδο τα πράγματα, βέβαια, έχουν εξομαλυνθεί πολύ και το μόνο «αγκάθι» είναι η στάση που θα κρατήσει στις εκλογές ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλ. Κουτσοδημητρόπουλος.
Από την πλευρά του ΚΚΕ υπάρχει η υποψηφιότητα του Κώστα Αποστολόπουλου, η οποία, όμως, πέρα από την ικανοποίηση ενός «καλού αποτελέσματος», δεν μπορεί να περιμένει κάτι περισσότερο.
ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
Ο νέος καλλικράτειος Δήμος απασχόλησε από πολύ νωρίς την επικαιρότητα. Η υποψηφιότητα - και με τη… βούλα, μάλιστα, του κόμματος - του αντινομάρχη Σ. Παναγιωτόπουλου και η απόσυρσή του μετά από λίγες ημέρες έστρεψαν από νωρίς τα φώτα της δημοσιότητας στο συγκεκριμένο Δήμο.
Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Στην αρχή ανακοινώθηκε ως υποψήφιος ο Κ. Δημητρακόπουλος. Στη συνέχεια, όμως, παραιτήθηκε λόγω αντιδράσεων κάποιων τοπικών στελεχών. Αυτό οδήγησε σε μαζικές παραιτήσεις των γραμματέων μιας σειράς οργανώσεων του κόμματος και μέχρι σήμερα η κατάσταση στο… πράσινο στρατόπεδο δεν έχει εξομαλυνθεί.
Έτσι, έμειναν να διεκδικούν το Δήμο οι Ελ. Αλειφέρη και ο Φιλ. Μπάμης. Προς στιγμήν, φάνηκε ότι η σημερινή δήμαρχος Μελιγαλά θα κέρδιζε και την επίσημη στήριξη του κόμματος, αλλά αυτό τελικά δεν επετεύχθη. Ο αγώνας μεταξύ των δύο προβλέπεται «ντέρμπι» και θα κριθεί στις λεπτομέρειες.
Ο Παν. Παπανδρέου από την πλευρά του ΚΚΕ συμπληρώνει το παζλ των υποψήφιων δημάρχων.
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ
Λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με την περιοχή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, όλοι περίμεναν με αγωνία σε ποιον θα έδινε το…δαχτυλίδι της στήριξης. Στην αρχή, οι φήμες ήθελαν να το κερδίζει ο δήμαρχος Κορώνης Θ. Σαλαντής, στη συνέχεια ο σημερινός δήμαρχος Πύλου Γ. Χρονόπουλος. Αυτό, όμως, κατέληξε στο χέρι… του αντινομάρχη Δ. Καφαντάρη.
Ούτε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όμως, τα πράγματα εξελίχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Τελικά, η στήριξη δόθηκε στο δήμαρχο Νέστορος Τ. Τσορώνη, όμως ο έτερος υποψήφιος Ηλ. Κανάκης φαίνεται να μην έχει πει την τελευταία του λέξη. Η στάση του στην εκλογική αναμέτρηση, για πολλούς, ίσως γείρει και την πλάστιγγα προ τη νίκη.
Η Σοφία Αποστολοπούλου, μια καθ’ όλα αξιόλογη παρουσία, είναι η υποψήφια από την πλευρά του ΚΚΕ.
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Από την εποχή που ο τότε υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης σχεδίαζε το χάρτη του «Καλλικράτη» η ευρύτερη περιοχή βρέθηκε στο προσκήνιο. Οι διαμαρτυρίες Φιλιατρών και Γαργαλιάνων για ανεξάρτητο Δήμο απασχόλησαν επί μακρόν την επικαιρότητα.
Στη συνέχεια, η υποψηφιότητα του Τ. Κατσίβελα και η απόσυρσή της λίγες ημέρες αργότερα, λόγω κωλύματος, επισκίασαν την καθημερινότητα της περιοχής.
Μετά από πολλές συζητήσεις, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κατέληξαν στους Δ. Σωτηρόπουλο και Κ. Κόλλια, με τον Σαρ. Κουκούμη από το ΚΚΕ να κλείνει τον κύκλο των υποψηφίων.
Κρίσιμο ζητούμενο για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης παραμένει η τελική απόφαση του Παναγιώτη Τσίγγανου, για το αν θα κατέβει, τελικά, αυτόνομα ως υποψήφιος δήμαρχος ή θα αποδεχθεί το κάλεσμα Κόλλια για συστράτευση.
Πλήγμα για την περιοχή αποτελεί η απόφαση του σημερινού δημάρχου Γαργαλιάνων Στ. Καλοφωλιά και των συνεργατών του να αποσυρθούν από τα δημοτικά πολιτικά πράγματα.   
ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
Είναι ο μοναδικός νέος Δήμος της Μεσσηνίας στον οποίο δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πολιτικό πρόβλημα. Από τη μία πλευρά έχουμε τις υποψηφιότητες του σημερινού δημάρχου Λεύκτρου Ι. Μαραμπέα και του Δ. Γιαννημάρα. Από την άλλη, του δημάρχου Αβίας Π. Μπασάκου, με τον Κ. Λαμπρινέα από το ΚΚΕ να ολοκληρώνει τους υποψηφίους.
Η στάση που θα κρατήσουν οι δύο «γαλάζιοι» υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου